Kunstproject "Tweebos basisschool".HetKunstAtelier

Tweebos is een basisschool die recentelijk gefuseerd is met de Nelson Mandelaschool. De school in de Herman Costerstraat is vijf minuten van het Afrikaanderplein waar jaarlijks het Nelson Mandelafestival plaatsvindt. Dit jaar was het thema "Wereldteam" in verband met het WK-voetbal in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is het geboorteland van de man waarnaar het festival genoemd is, Nelson Mandela.
Tijdens het WK werd door alle landen de boodschap geuit "Say no to racism". Iets waarvoor Nelson Mandela zijn leven lang voor gestreden heeft.
Het thema "Wereldteam" doelt dan ook op samenwerking in plaats van apartheid. En waar vindt je een groter voorbeeld dan in voetbal, wereldsport nummer een? Als thema is het ook goed naar kinderen te vertalen. Het dan ook geen moeite om de leerlingen van groep 8 enthousiast te krijgen. Ook de meiden zijn goed op de hoogte van wat er in voetballand plaatsvindt.
Dat de leerlingen verschillende culturele achtergronden hebben, maakt het kunstproject extra interessant, al viel de naam Messi wel heel vaak. Maar is Messi niet het voorbeeld "wereldteam"? In Argentinië geboren, in Spanje voetballend met spelers van over de hele wereld. Hij komt uit voor Argentinië op het WK in Zuid-Afrika en speelt tegen spelers van over de hele wereld, zelfs teamgenoten.

Dit project is geïnitieerd door Ed de Meyer van het Nelson Mandelafestival.
De financiering is voor rekening genomen door Deelgemeente Feijenoord.
De woningcorporatie PWS heeft daarnaast voor bijzondere ondersteuning gezorgd.

De uitvoering van dit initiatief was in handen van Cornelis van Krieken met ondersteuning van Natascha van der Linden, beide verbonden aan HetKunstAtelier.nl. Beide zijn kunstenaar en hebben daarnaast lesbevoegdheid. Hetkunstatelier.nl stelt zich tot doel; kunst en cultuureducatie.

Nelson Mandelaschool Basisschool Tweebos Rotterdam-Zuid.
De Tweebos basisschool is gelegen aan de Herman Costerstraat. Het is gevestigd in een pand waarin de oude glorie nog zichtbaar is.

De betrokken instanties.
Allereerst zijn natuurlijk de organisatoren van het Nelson Mandelafestival bij dit kunstproject betrokken. Deelgemeente Feijenoord heeft het plan gefinancierd.
Woningcorporatie PWS-Rotterdam heeft een ondersteunende bijdrage geleverd.

Participanten:
  - Basisschool Tweebos.
  - Nelson Mandelafestival.
  - PWS-Rotterdam
  - Deelgemeente Feijenoord

"Wereldteam" als thema voor een kunstproject.
Het schoolproject
Het WK 2010 in Zuid-Afrika is automatisch verbonden aan Nelson Mandela en zijn gedachtegoed. Voetbal, teamgeest, multicultureel dat alles moet wel resulteren in het thema "Wereldteam"voor het Nelson Mandelafestival 2010.
Tweebos is gefuseerd met de Nelson Mandelaschool waardoor de leerlingen heel goed weten wie Nelson Mandela is en wat hij nastreeft.
Het kunstproject begint met een inleidende presentatie waarbij gebruik wordt gemaakt van een PowerPoint. We leven in de tijd van de nieuwe media, waardoor we naast een verhaal ook allerlei beeldmateriaal kunnen laten zien. De intentie is om de leerlingen in te wijden in dit kunstproject door middel van veel beeldmateriaal.
De presentatie bestaat uit afbeeldingen, animaties en video's. Humor afgewisseld met kennis en veel zien is het uitgangspunt om het thema bij de leerlingen te presenteren.
Een stukje geschiedenis van het voetbal, dat uitkomt bij het voetbal nu. Veel lol is er bij het silhoueten raden van bekende voetballers. Natuurlijk voetballers van over de hele wereld en spelend over de hele wereld.

De inleiding is ook een eerste kennismaking. In de werksessies is het belangrijk om te weten hoe de leerlingen zijn. Gezamenlijk doe je het kunstproject en ondersteuning van de leerlingen werkt zeer stimulerend.
De klas wordt in 2 groepen verdeeld waarvan een groep zich met mosaieken gaat bezighouden. De andere groep gaat reliëfs van karton maken, die later beschilderd gaan worden. Er zijn hiervoor 3 sessies gepland, 2 voor het reliëf en 1 om het reliëf te beschilderen.

Een uitvoerige beschrijving vindt u onder de link "Het schoolproject".













Voetbalkwaliteiten ontdekt bij een eekhoorn? Het was uiteindelijk niet te verkopen aan de leerlingen. ...dat is nep!
Van werkstukken naar objecten in duurzame materialen.
Met de kunstwerken van de leerlingen wordt het ontwerp gemaakt wat de gevel zal sieren. Uitgangspunt hierbij is, dat de kinderen hun eigen werk direct herkennen in dit ontwerp. De werkstukken worden eerst wat netter gemaakt, je mag van kinderen immers niet verwachten dat het gelijk virtuozen zijn met het penseel. De lestijd waarin ze werken laat het niet eens toe dat ze uiterst minutieus kunnen schilderen. Belangrijk is dat de bedoeling duidelijk is, zowel in kleur als in relief. Dat is veilig naar de kinderen toe, zij zullen nooit een slecht figuur slaan, en het resultaat zal er daardoor ook goed uitzien.
Een uitvoerige beschrijving vindt u onder de link "De uitvoering".
 

Het resultaat op de gevels.
Het resultaat is vrijdag 17 juni 2010 aan de gevel opgehangen. Tijdens het Nelson Mandelafestival Is er aandacht aan besteed en zijn de werkstuken van de leerlingen tentoongesteld.
Een uitvoerige beschrijving vindt u onder de link "Het resultaat".